Κωστήτσι 2019-04-18T18:47:17+00:00

Κωστήτσι

Το Κωστήτσι είναι ένα μικρό χωριό στα νοτιοανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, στα Βόρεια Τζουμέρκα σκαρφαλωμένο στα 870 μ. Διαθέτει ένα παραδοσιακό καφενείο για να γευτεί κανείς τα τοπικά εδέσματα, γήπεδο του μπάσκετ, παιδική χαρά καθώς και το μεγαλύτερο 5 άστερο ξενοδοχείο των Βορείων Τζουμέρκων. Το χωριό σήμερα, παραμένει παραδοσιακό, με τα καλντερίμια του, τα αλώνια και φυσικά τα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς πέτρινα σπίτια, τα οποία κατασκευάστηκαν από περίφημους Τζουμερκιώτες μαστόρους της πέτρας. Είναι περιτρυγιρισμένο από όμορφα μονοπάτια διαφορετικών κατηγοριών όπως αναψυχής, θεματικά, διαβίωσης, αθλητικά κ.ά. για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι η κομβική τοποθεσία του καθώς oι ταξιδιώτες μπορούν να βρίσκονται στην απόλυτη ηρεμία και ταυτόχρονα σε απόσταση μόνο 25 λεπτών να βρίσκονται στο κέντρο της όμορφης πόλης των Ιωαννίνων. Επίσης, απέχει 15 λεπτά από την έξοδο Τζουμέρκων της Εγνατίας οδού και 15 λεπτά από την έξοδο Αυγoύ της Ιονίας οδού διευκολύνοντας την πρόσβαση τους. Μόλις 10 λεπτά βρίσκεται η εκκίνηση του rafting στον ποταμό Άραχθο, έναν εκ των δύο μεγαλύτερων ποταμών της περιοχής και 10 λεπτά το χωριό Ελληνικό όπου στεγάζουν το Μοναστήρι της Τσούκας που ιδρύθηκε το 1190 και το ξακουστό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Παλαιότερα, αποτελούσε οικισμό της κοινότητας Φορτοσίου, η οποία αποτελούνταν από τους οικισμούς Κωστήτσι, Νίστορα, Πάτερο και Φορτόσι. Το Κωστήτσι, πρωτοκατοικήθηκε κάπου τον 17ο αιώνα.

Ο θρύλος λέει, πως λίγο πιο έξω από το χωριό, στην τοποθεσία Λάτη, υπήρχε ένας μεγάλος οικισμός, το Λάτιο, ο οποίος χτιπήθηκε από την πανώλη το 1740, τον φοβερό λοιμό της εποχής. Από αυτόν τον λοιμό, επέζησαν μόνο τέσσερα αδέλφια που ονομάζονταν Κώστας, Νέστορας, Πέτρος και Φώτης. Τα τέσσερα αυτά αδέλφια έχτισαν τα χωριά που φέρουν ακόμα και σήμερα το όνομά τους, με διάφορες παραφθορές βέβαια, δηλαδή «Κωστήτσι» (Κώστας), «Νίστορα» (Νέστορας), «Πάτερο» (Πέτρος) και «Φορτόσι» (Φώτης). Το χωριό, κράτησε μέχρι και σήμερα το όνομα του ιδρυτή του, με μια μικρή παρένθεση κατά την οποία ονομάστηκε και Καλλιθέα. Το όνομα αυτό δεν του δόθηκε τυχαία, μιας και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και η θέση Αλτζιόρα με υψόμετρο 950 μέτρα και όμορφη θέα προς την χαράδρα του Αράχθου, τα Τζουμέρκα και την σε σχήμα πυραμίδα κορυφή της Στρογκούλας (2.100 μ.).