fullscreen image

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

 

Τα χωριά των Βόρειων Τζουμέρκων βρίσκονται στην Κεντρική Πίνδο, ανάμεσα από δύο ποτάμια, τον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο (Αχελώος). Τα Τζουμέρκα αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία ενώ είναι γνωστά και με την ονομασία Αθαμανικά όρη.

Προέλευση ονομασίας

Η ονομασία Τζουμέρκα φέρεται να έχει βλάχικη προέλευση, καθώς τζουμ στα βλάχικα σημαίνει απότομη κορυφή. Η ονομασία Αθαμανικά όρη οφείλεται στο βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας Αθάμα. Κατέφυγε εδώ στα μέρη αυτά κυνηγημένος από τους υπηκόους του. Οι κάτοικοι της περιοχής τον ανακήρυξαν βασιλιά τους.Ο Αθάμας ένωσε όλους τους οικισμούς της περιοχής και δημιούργησε το βασίλειο των Αθαμάνων.

tzoumerka

Η Αρχαία Αθαμανία

Οι σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Αθαμανίας ήταν η Αργοθέα, η οποία ήταν και η πρωτεύουσα, η Θεοδωρία και η Άβατος. Λάτρευαν ως θεούς το Δία, τον Απόλλωνα, την Αθηνά, την Άρτεμη, τον Αίολο και τον εξ ηρώων θεοποιηθέντα Άραχθο. Τα νομίσματα των Αθαμάνων αυτή την εποχή έφεραν απεικονίσεις της Διώνης και της Αθηνάς κρατούσης γλαύκα.

Στα χρόνια της επανάστασης

Στα χρόνια αυτά γίνονται μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των σουλτανικών δυνάμεων και των Ελλήνων επαναστατών. Οι κυριότερες μάχες που γίνονται είναι στο γεφύρι της Πλάκας, στο Αυτί Μελλισουργών και στο Σταυρό Θεοδωριάνων. Συμμετέχουν αρκετοί γνωστοί ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης: Γ. Μπακόλας, Μ. Μπότσαρης, Γ. Καραϊσκάκης, κ.α.

Νεότεροι χρόνοι

Η ανακήρυξη του πρώτου Ελληνικού κράτους βρίσκει την περιοχή έξω από τα όριά του. Ακολουθεί η αποτυχημένη επανάσταση του 1854 και του 1878 μέχρι που το 1881 με το συνέδριο του Βερολίνου μεγάλο τμήμα της περιοχής περιέρχεται στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Τμήμα του ποταμού Αράχθου και ο παραπόταμος αυτού Καλλαρύτικος αποτελούν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ολόκληρη η περιοχή θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το 1912-1913.

Επαγγέλματα και Ασχολίες

Δύο ήταν οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, η κτηνοτροφία και η μαστορική τέχνη. Άλλα επαγγέλματα που εξασκούσαν ήταν του τσαγκάρη, του καλατζή του αγωγιάτη κ.α.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι μια ανοιχτή χερσαία περιοχή περίπου 820 τετρ. χιλ

Ο κύριος σκοπός ίδρυσής του είναι η διατήρηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της άγριας ζωής, παράλληλα με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, έτσι ώστε όλα τα γνωρίσματα, φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά της προστατευόμενης περιοχής να διατηρηθούν ανεπηρέαστα για τις μελλοντικές γενιές.

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου προστατεύεται σημαντική έκταση με βάση την υφιστάμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού περιλαμβάνονται τρεις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο “Natura 2000”.

ΧΛΩΡΙΔΑ – ΠΑΝΙΔΑ

Η ποικιλομορφία του κλίματος της περιοχής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την έντονη εναλλαγή της γεωμορφολογίας και του ανάγλυφου ευνοούν την ανάπτυξη αξιόλογης, πλούσιας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Τα δάση δημιουργούν τοπία εξαιρετικής ομορφιάς με την εναλλαγή των χρωμάτων που παρουσιάζουν κατά τις εναλλαγές των εποχών. H πανίδα της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη ζώων, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριόγιδο, ο αετός, το ζαρκάδι, η αλεπού κ.α.